piątek, 6 grudnia 2013

zapiekanka z cukinią i makaronem w sosie śmietanowo - serowym

Wybaczcie, że nie piszę zbyt często, ale nie narzekam ostatnio na nadmiar wolnego czasu ;-) Teraz wrzucę kilka postów na raz by zrekompensować brak aktywności na blogu :-) Jako pierwsza prezentowana będzie zapiekanka z cukinią. Skomponowałam ją całkowicie przypadkiem a efekt był tak świetny, że stała się częstą potrawą obiadową w moim domu. Zatem do dzieła!

Składniki (na jedną dużą zapiekankę lub dwie małe):

1 filet z kurczaka
1 mała cukinia z cienką skórką
1 średniej wielkości cebulka
1 opakowanie serka topionego Gouda (najlepszy z Biedronki ;-)
440 ml śmietanki kremówki 30 %
makaron tagiatelle (ilości według uznania, ja daję ok. 300g)
sól, pieprz czarny i cayenne, majeranek, oregano, odrobina wegety
1 łyżka masła
woda

Wykonanie

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić na maśle i wodzie. Wsypać pokrojoną w półtalarki cukinię, i próżyć przez ok. 10 min. Wsypać pokrojony w kostkę filet z kurczaka i przyprawić (przykładowy zestaw przypraw w spisie). Próżyć do momentu całkowitego usmażenia kurczaka i miękkości cukini. W razie potrzeby podlewać niewielką ilością wody. Makaron ugotować. W osobnym rondlu wlać śmietankę i rozkruszyć serek topiony. Podgrzewać na małym ogniu (ciągle mieszając!) do częściowego rozpuszczenia serka - mogą zostać pojedyncze grudki, co jest wręcz wskazane. NIE DOPROWADZAĆ DO WRZENIA

Makaron wymieszać z cukinią i kurczakiem, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem (grudki pojawią się na wierzchu makaronu). Zapiekać w nagrzanym do 180 st piekarniku (góra - dół) przez 20 minut.

I gotowe! Wygląda niepozornie, ale smakuje wprost wyśmienicie :-)




Smacznego! :-)

1 komentarze: