wtorek, 28 stycznia 2014

Naleśniki z farszem warzywno-mięsnym w sosie koperkowym

Inspirację do dzisiejszej potrawy zaczerpnęłam z wrocławskiej  Naleśnikarni - restauracji  w paryskim klimacie, serwującej przepyszne naleśniki. Odkryłam nowe podejście do naleśników, które do tej pory, w większości przypadków, przyrządzałam na słodko. Dzisiejszy farsz jest naprawdę znakomity. Myślę, że jeszcze nie jedną wariację słonego farszu naleśnikowego przedstawię Wam na moim blogu :) Zapraszam do gotowania razem ze mną ;)

Składniki:
na naleśniki (ok. 10 -12 sztuk):
5 łyżek mąki pszennej
2 jajka
125 ml wody mineralnej
125 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

na farsz (ilości podane - na 5 naleśników, więc w razie potrzeby podwoić proporcje):
1 duży filet z kurczaka
1 mała papryka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
100 g startego żółtego sera
przyprawy do kurczaka: papryka słodka, oregano, sól

sos koperkowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżki śmietany 18%
pół posiekanej natki koperku
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować, smażyć placki na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć / zgrillować na patelni. Do ostudzonych kawałków fileta dołożyć pozostałe składniki na farsz i wymieszać. Zawinąć / złożyć naleśniki z farszem i podpiec w piekarniku (200st) do rozpuszczenia sera. Składniki na sos wymieszać i polać nim ciepłe naleśniki. I gotowe!





a tu w wersji ruloników posypanych serem:


Smacznego! :-)




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam - Narzeczony był zachwycony :)

      Usuń
  2. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga
    PS obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wytrawne naleśniki to ulubiona potrawa mojej rodzinki, te w Twoim wydaniu zapowiadają się bardzo ciekawie:))))

    OdpowiedzUsuń